Semi-automatisering in paneelbouw

We praten met André Rose van BN Automation over het gebruik van het Wire Processing Center

Semi-automatisering in paneelbouw

Tot 80% efficiëntere kabelassemblage

Tegenwoordig is er nog altijd veel handmatig werk in de productieprocessen voor de controle en de bouw van panelen. In een tijd waarin de digitalisering vordert en er een toenemend tekort aan geschoolde werknemers is, moeten nieuwe productiemethoden en technische processen sneller, nauwkeuriger en kosteneffectiever zijn. De toename van het automatiseringsniveau en de benutting van de mogelijkheden in de huidige digitaliseringsbenaderingen vormen een enorme stimulans om de efficiëntie te verhogen. Vooral op het gebied van bedrading zijn de vele handmatige werkzaamheden in de mechanische kabelverwerking goed voor een groot deel van de arbeidstijd. Maar hoe ziet de uitvoering er in de praktijk uit? André Rose van BN Automation AG spreekt met Weidmüller over het gebruik van het Wire Processing Center (WPC).

null

Met name kabelassemblage, bedrading en markeringsactiviteiten in de paneelbouw zijn nog steeds tijdintensief. Hoewel er volledig geautomatiseerde systemen voor massaproductie worden gebruikt, betalen deze zich meestal alleen uit bij grote aantallen. Voor de projecten van de bouwer van het paneel, zijn deze zelden lonend. Daarom zoeken veel bedrijven naar winstgevende, ondersteunde oplossingen. Zo ook BN Automation AG uit Thüringen, een van de toonaangevende engineeringbedrijven in de procesindustrie. BN Automation AG is gespecialiseerd in automatisering, data-oplossingen en IT.

"We waren al lange tijd op zoek naar geassisteerde oplossingen voor kabelmontage", legt André Rose, Hoofd Paneelbouw bij BN Automation AG uit en vervolgt: "Via verschillende eerdere projecten bij ons bedrijf hebben we ook mogelijkheden gecreëerd om de digitalisering in de paneelbouw te bevorderen en stap voor stap in de productie door te voeren."

Om die reden heeft de onderneming de bestaande systemen op de markt en hun respectieve voordelen zeer nauwlettend in het oog gehouden. Het doel was de bestaande procedures te vereenvoudigen.

"Maar we hadden nog steeds geen oplossing voor het optimaliseren van de tijdrovende werkstappen in de kabelverwerking", herinnert Rose. "De kabels werden nog min of meer met de hand in elkaar gezet, gestript en gekrompen. Daarom zochten we naar een geleide oplossing waarmee we het hele proces in één werkprocedure konden uitvoeren".

Flexibiliteit is voor ons een topprioriteit. Wij moeten draden, kabels en doorsneden in korte tijd en tussen projecten door kunnen assembleren. En dat is precies wat de WPC ons biedt.

André Rose, hoofd van de Paneelbouw van BN Automation AG

null

Het Wire Processing Center (WPC) van Weidmüller overbrugt deze kloof tussen volledige automatisering en puur handwerk - perfect op elkaar afgestemde componenten die zijn ondergebracht op een mobiel werkstation. De WPC verbindt beproefde afzonderlijke componenten met een modulair assemblagesysteem dat bestaat uit knipmachines, automatische strippers en krimpers, alsmede industriële printers.

"We waren natuurlijk al bekend met een aantal van de producten, maar het was pas toen we de Weidmüller stand bezochten op de SPS - Smart Production Solutions - beurs in Neurenberg dat we ze in combinatie gebruikt zagen worden in een geïntegreerde oplossingsaanpak die een continue workflow mogelijk maakt. Hij snijdt de draad op lengte, verwerkt hem en assembleert tenslotte de draad", legt de heer Rose uit. "Het zag er echt goed uit toen we het op de beurs in actie zagen. Vervolgens hebben wij het Wire Processing Center onder de loep genomen - niet alleen het mobiele werkstation, maar met name ook de software en het onderliggende concept van gegevensconsistentie".

null

BN Automation AG was ook onder de indruk van de flexibele gebruiksmogelijkheden: In het bijzonder de mogelijkheid om alle WPC-componenten zowel in stand-alone modus als in hun respectieve individuele functies te gebruiken. Zelfs kortetermijnveranderingen, die gebruikelijk zijn in de projectbusiness, kunnen direct op de WPC worden uitgevoerd. De gebruiker heeft de volledige flexibiliteit om in de systeemaanpak op elk moment over te schakelen tussen zuiver manuele bediening en de softwaregestuurde procesafloop. Afhankelijk van de situatie kan de gebruiker snel en met maximale flexibiliteit reageren op het ideale procesverloop.

"De resultaten maakten al heel vroeg indruk op ons. Zelfs in een fase waarin we nog niet de volledige capaciteit van de WPC gebruikten", zegt Rose blij. "We hebben eerst getest hoe we de gegevens kunnen synchroniseren en evalueren: Hoe genereer je de gegevens, kunnen ze tussentijds worden bewerkt, hoe kunnen ze worden gewijzigd, op welke manier en hoe breng ik deze gegevens vervolgens naar de werkplek voor verwerking? Naast het feit dat het werken aan de WPC erg praktisch is, is dit waar de oplossing van Weidmüller vanaf het begin indruk op ons heeft gemaakt - hoe gemakkelijk we de gegevens kunnen verplaatsen. De software WPC tool garandeert een optimale gegevensconsistentie. Op deze manier, kunnen de gegevens eenvoudig van de planningsfase naar de WPC worden overgebracht. Gegevens kunnen rechtstreeks uit EPLAN of CSV-bestanden worden geïmporteerd, en kunnen ook handmatig worden ingevoerd. Deze gegevens kunnen dan rechtstreeks via het interne netwerk van het bedrijf of via een USB-stick worden overgedragen van de planningssoftware naar de WPC. Vóór de overdracht voert de software een consistentiecontrole van de gegevens uit, wat betekent dat alleen 100% rijpe gegevens naar de WPC worden overgebracht. De gebruiker kan de bestellingen eenvoudig visualiseren en filteren op een 15-inch touch screen display. De intuïtief werkende software op de WPC navigeert de gebruiker en begeleidt hen door de correcte verwerking in het assemblageproces. Dit proces kan tot 80% efficiënter met semi-geautomatiseerde kabelassemblage worden gemaakt. Wanneer de procesreeks wordt gestart, worden de knipmachine en de printer tegelijk gestart. Rose prees met name het samenwerkingsverband: "De collega's van Weidmüller steunden ons gedurende het hele ontwikkelingsproces. Natuurlijk waren er kinderziektes, maar we waren altijd in staat om deze samen op te lossen. We zouden onze feedback kunnen geven, waar Weidmüller onmiddellijk naar heeft geluisterd en in het project heeft geïntegreerd. We waren er echt van onder de indruk".

null

Sebastian Reike, Product Support Manager bij Weidmüller die het project ondersteunt, benadrukt het ook: "Dit is hoe wij ons een actieve samenwerking op basis van partnerschap voorstellen. De uitvoering van dit klantenproject was erg leuk. We kijken ernaar uit om de volgende stap te zetten en meer projecten te voltooien."

Een ander voordeel van het gebruik van de WPC is dat de kwaliteit van kabels die voorheen met de hand werden gemonteerd, aanzienlijk is verbeterd. Of het nu 's morgens bij het begin van het werk is of 's avonds tijdens de nachtploeg, de kwaliteit van de werkresultaten kan gedurende de hele werkdag constant hoog worden gehouden.

"Met de introductie van WPC zijn de productieprocessen al veel efficiënter", voegt Rose toe. "We kunnen beter plannen met onze middelen en specialisten. Met de moderne werkplek en digitaal gestuurde werkstappen hoeven we onze experts niet meer bij de kabelassemblage te betrekken, maar kunnen we ze aan belangrijkere projecten toewijzen." BN Automation AG is geen serieproducent van panelen - elk van haar producties is uniek. Elk heeft een verschillende structuur - elk bevat verschillende onderdelen - elk met verschillende soorten draden en kabels.

Daarom waren zij in het begin nog terughoudend en vroegen zij zich af of een dergelijke overname winstgevend zou zijn met niet te verwaarlozen investeringskosten. Vandaag de dag is BN Automation AG ervan overtuigd dat het de juiste stap heeft gezet.

Perfecte aanvulling

Gereedschapskist als onderdeel van werkplekoplossingen

Gereedschapskist als onderdeel van werkplekoplossingen

Gereedschapskist als onderdeel van werkplekoplossingen

Wij ondersteunen paneelbouwers over de hele wereld en begrijpen de uitdagingen waar zij voor staan. Daarom bieden wij je voor elke stap in de paneelbouw doordachte producten en oplossingen van uitstekende kwaliteit. Zo creëren we meerwaarde voor jou en je klanten. Profiteer van onze kennis.