“Universele" interfaces

Voor elke nieuwe installatie, vervanging of onderhoudsoperatie van besturingsapparatuur is het noodzakelijk om alle digitale signalen te testen voor de inbedrijfstelling. De oplossing is de universele besturingsapparatuur-interface van Weidmüller.

“Universele" interfaces

Automatisch testen van besturingsapparatuur in substations

Automatisch testen van besturingsapparatuur in substations

RED ELECTRICA DE ESPAÑA (REE) is het Spaanse transmissienetwerk (TNO) en heeft gewerkt aan een oplossing om het testen van besturingsapparatuur in substations te automatiseren. De belangrijkste reden is om de testtijd te verkorten en de fouten te vermijden die tijdens een handmatig proces kunnen worden gemaakt.

Een besturingsapparaat van een zendstation kan gemiddeld 128 digitale ingangen en 32 digitale uitgangen hebben. Voor elke nieuwe installatie, vervanging of onderhoudsoperatie is het nodig om al deze digitale signalen te testen voor de inbedrijfstelling. Gezien het aantal besturingsapparaten in een substation bedraagt de gemiddelde tijd die twee technici nodig hebben om alle tests uit te voeren, tussen 3 en 5 dagen.

Daarom hebben ze samen met een partner een hardware ontwikkeld die alle tests automatisch kan uitvoeren en de technicus hoeft alleen maar de tests te programmeren en de resultaten van een laptop of een tablet te halen.

Weidmüller's bijdrage aan dit project is de vereiste testinterfaces te ontwikkelen die zijn aangesloten op de bestaande interfaces van de besturingsapparaten en op de nieuwe hardware die alle signalen test. Deze testinterfaces hebben twee grote voordelen:

  • Alle bestaande bedrading tussen de besturingsapparatuur en de primaire apparaten blijft precies zoals ze was (wordt niet aangetast)

  • De interfaces kunnen worden gebruikt met elk van de vier bij REE goedgekeurde leveranciers van besturingsapparatuur (dit is de reden waarom ze "universeel" worden genoemd)

Een ander opmerkelijk feit van deze "universele" interfaces is de EMC-conformiteit, omdat Weidmüller in staat is geweest om te voldoen aan de REE-vereisten van substations.