Krachtig "zonnedak"

Iets minder dan een jaar geleden werd het oorspronkelijke idee en de aansluiting op het elektriciteitsnet van het krachtigste fotovoltaïsche daksysteem van Zwitserland van elkaar gescheiden. Weidmüller's kennis en ervaring hielpen bij het bereiken van deze recordtijd.

Krachtig "zonnedak"

Krachtig "zonnedak" - Helion Solar, Zwitserland

Krachtig "zonnedak" - Helion Solar, Zwitserland

Met behulp van de grootste mobiele kraan van Europa en de Super Puma transporthelikopter werden de voorgeassembleerde units, bestaande uit 20 kW omvormers en fotovoltaïsche modules, van de grond op het dak getild en gemonteerd op de unieke staalconstructie.

Wat hier werd opgetild, is momenteel het krachtigste fotovoltaïsche daksysteem van Zwitserland, dat op het platte dak van een productiehal in de gemeente Zuchwil is geïnstalleerd. De eigenaar van het gebouw is de Zwitserse Prime Anlagenstiftung. Het lokale bedrijf Helion Solar werd gecontracteerd met de planning, uitvoering en het onderhoud van het daksysteem.

Unieke constructie

"De fotovoltaïsche installatie is uniek qua constructie, omdat ze op het dak van een bestaande productiehal werd geplaatst. Een speciale staalconstructie waarop de fotovoltaïsche modules vier meter hoog boven de bestaande zadeldaken en sheddaken werden gemonteerd, zorgt voor een gemakkelijke toegang voor latere onderhoudswerkzaamheden", meldt Dominik Stierli, projectmanager bij Helion Solar. "In verband met de afsluitingsdatum voor de terugleververgoeding hadden we een strikte deadline van 30 september. We hebben ons aan het strakke projectschema weten te houden door maatregelen als het prefabriceren van de installatie-units. Maar ook partners zoals Weidmüller, die ons met hoge standaarden en toewijding hebben ondersteund, zijn een grote reden voor het succes van dit project".

Initiële kant-en-klare oplossingen in een mum van tijd

Op de 36.000 m² dakoppervlakte produceren 22.000 zonnepanelen nu 5,6 MW aan stroom. Dat dekt de vraag van enkele duizenden eengezinswoningen - ongeveer een derde van de bevolking van Zuchwil. De CO2-besparing bedraagt ongeveer 595 ton per jaar, wat overeenkomt met de brandstofuitstoot van een nieuwe auto die 104 keer rond de wereld rijdt. 284 individueel voor Helion Solar gemonteerde combinerboxen hebben bijgedragen aan dit resultaat, door de uitgang van de individuele strings betrouwbaar te bundelen en aan te sluiten op de omvormer.

"Toen de projectmanager van Helion Solar naar ons toe kwam met de vraag naar op maat gemaakte combinerboxen, waren er nog zo'n drie maanden voor de geplande inbedrijfstelling. We vertelden hem dat dit geen probleem zou zijn en leverden de eerste ready-to-connect oplossingen, inclusief de eerste monsters, binnen slechts twee weken", meldt David Schütz van Weidmüller, die het project begeleidde als specialist voor applicatie-specifieke oplossingen. "Dankzij onze kennis van de technische voorschriften in Zwitserland hebben wij voor Helion Solar oplossingen kunnen ontwikkelen die volledig standaard zijn en zorgvuldig zijn geconfigureerd voor de geplande systeemarchitectuur. Onze prototypes hebben de test dan ook direct doorstaan tijdens de toepassingsfase. Vervolgens hebben we de combinerboxen volledig gemonteerd en getest geleverd, zodat de assemblagetijd ter plaatse werd teruggebracht tot de inbedrijfstelling zelf..