Due diligence op het gebied van mensenrechten

Weidmüller respecteert en steunt als familiebedrijf de inachtneming van internationaal erkende standaarden op het gebied van de mensenrechten:

  • de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens
  • de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen
  • de Verklaring van de ILO inzake de fundamentele principes en rechten op het werk
  • de United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights
  • De tien principes van het UN Global Compact

Wij beschouwen mensenrechten als een fundamenteel onderdeel van verantwoord ondernemingsbestuur. Onze Gedragscode bevat deze principes en de Guiding Principles. Deze is bindend voor onze medewerkers en zakelijke partners en is van toepassing in alle dochterondernemingen, productielocaties en business units van ons bedrijf wereldwijd. Als deelnemer aan het Global Compact van de Verenigde Naties zetten wij ons in voor de handhaving van mensenrechten en het respect voor de rechten van werknemers en hun vertegenwoordigers. We zijn toegewijd aan het voorkomen, beperken en, voor zover mogelijk, elimineren van negatieve gevolgen voor mensenrechten in het kader van onze zakelijke activiteiten wereldwijd. Voor ons is sociale verantwoordelijkheid een wezenlijk onderdeel van het succes van ons bedrijf op de lange termijn. Om binnen de Weidmüller Group een uniforme sociale standaard te creëren en om naleving van sociale waarden aan te tonen, heeft Weidmüller zijn Beginselen voor mensenrechten en waardig werk geïntroduceerd op basis van de standaarden SA 8000 en ISO 26000. Deze principes zijn van toepassing op onze werknemers en zakenpartners.

Duitse Supply Chain Act

Als familiebedrijf zijn naleving van mensenrechten, bescherming van het milieu en duurzaam handelen van groot belang voor Weidmüller. Om te voldoen aan de due diligence-verplichtingen die voortvloeien uit de Duitse wet op Corporate Due Diligence in toeleveringsketens en om te voldoen aan onze verantwoordelijkheid als bedrijf, hebben we passende maatregelen en processen opgesteld voor het monitoren en waarborgen van de compliance.
Dit omvat in het bijzonder een geschikt risicobeheersysteem en due diligence-controles om de potentiële risico's en schendingen op het gebied van mensenrechten en milieu, die zowel onze eigen bedrijfsactiviteiten als onze externe toeleveringsketen bestrijken. De Mensenrechtencommissie (Corporate Social Responsibility Committee), die wordt geleid door twee Human Rights-functionarissen, is hier verantwoordelijk voor en organiseert het onderwerp intern. De commissie onderzoekt mogelijke risico's en overtredingen en ontwikkelt en bewaakt, waar nodig, migratiestrategieën.
Naast de interne Group Compliance-afdeling, die deel uitmaakt van de Mensenrechtencommissie, kunnen werknemers en derden ook vertrouwelijk (anoniem indien gewenst) contact opnemen met Dr. Carsten Thiel von Herff, de externe ombudsman voor de Weidmüller Group. We nemen meldingen van mogelijke klachten zeer serieus en onderzoeken deze grondig om eventuele geconstateerde overtredingen binnen het bereik van onze mogelijkheden te verhelpen.

Gedragscode

Verantwoordelijk sociaal handelen/gedrag in overeenstemming met de relevante wettelijke voorschriften is voor de Weidmüller-groep vanzelfsprekend. De Gedragscode van de Weidmüller-groep, onze wereldwijde norm voor ethisch zakendoen, vormt de principes voor ons bedrijfsmanagement en onze werknemers in het kader van onze ondernemende/economische activiteiten. Deze is gebaseerd op de gedragscode van ZVEI-VDMA. De twee verenigingen ZVEI e. V. – de Duitse Vereniging voor electrotechnische en digitale industrie en VDMA e. V. – de Duitse Vereniging van Machine- en Apparatenfabrikanten hebben de bovengenoemde gedragscode gezamenlijk ontwikkeld. Weidmüller handelt volgens deze ethiek en heeft de Gedragscode geïntegreerd in haar wereldwijde processen. Deze is bindend voor onze medewerkers en zakelijke partners.

Duurzame aanbesteding

Ons leveranciersbeheersysteem is gebaseerd op een gedocumenteerd proces voor het evalueren, kwalificeren en beheren van onze leveranciers. Daarnaast bepaalt de Weidmüller gedragscode de bijbehorende verwachtingen en eisen die wij stellen aan onze leveranciers. 100% van onze leveranciers gaat akkoord met onze gedragscode. Naast hoge kwaliteitsnormen moeten ook onze eisen op het gebied van arbeidsveiligheid, milieubescherming en ethisch gedrag worden nageleefd. Dit wordt regelmatig gecontroleerd door gecertificeerde auditoren en er worden gezamenlijk verbetermaatregelen afgesproken. Daarbij streeft Weidmüller naar langdurige samenwerkingen en continue verbetering. Door dit uitgebreide leveranciersbeheerproces zorgen we er ook voor dat we in staat zijn om te leveren en knelpunten te identificeren en te vermijden. In 2022 bedroeg het aandeel nieuw opgerichte leveranciers wereldwijd dat werd geaudit in een onboarding-audit 36 procent. Nadat de COVID-19-pandemie is afgezwakt, is het de bedoeling om de uitgestelde audits ter plaatse bij leveranciers in 2023 in te halen. Het doel is ook om het auditplanningsproces te herzien door de criteria voor kritische producten uit te breiden en de auditvragenlijsten uit te breiden met nieuwe wettelijke vereisten.

Conflictmineralen

We nemen due diligence-maatregelen om het gebruik van conflictmineralen in onze producten te vermijden om mensenrechtenschendingen, corruptie en financiering van gewapende groepen of andere soortgelijke kwesties te voorkomen. Om te voldoen aan de Amerikaanse SEC-regelgeving, zijn veel Weidmüller-klanten verplicht om bekend te maken of de producten die ze kopen afkomstig zijn uit de Democratische Republiek Congo of aangrenzende landen. Deze "conflictmineralen" omvatten tin, tantaal, wolfraam, goud en derivaten hiervan. Om de informatiestroom in de toeleveringsketen te waarborgen, zijn er al overeenkomstige processen op het gebied van leveranciersbeheer opgesteld. Voor verdere vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met uw contactpersoon bij de Klantenservice. U kunt daar ook onze actuele Conflict Minerals Reporting Template (CMRT) verkrijgen.

Verklaring inzake klimaatbescherming

In de geest van duurzame ontwikkeling en onze wereldwijde verantwoordelijkheid zijn wij vastbesloten om proactief de klimaatbescherming te bevorderen en bij te dragen tot de verwezenlijking van het Verdrag van Parijs inzake klimaatverandering. Daarbij laten we ons leiden door de hoekstenen van de EU-klimaatbeschermingsstrategie en andere relevante nationale en internationale doelstellingen.

Climate protection companies (bedrijven voor klimaatbescherming)

Wij zijn sinds 2013 actief lid van de groep Climate Protection Companies , een Duits netwerk van bedrijven. We zetten ons in voor veeleisende doelen rond klimaatbescherming en energie-efficiëntie en werken samen om het energieverbruik te optimaliseren en het klimaat te beschermen.

Certificeringen en naleving

Geïntegreerd managementsysteem en certificeringen

Weidmüller heeft een geïntegreerd managementsysteem (IMS) opgezet dat management van hoge kwaliteit, milieu-management, energie-management, beroepsveiligheid-management en andere managementsystemen combineert, waardoor een holistische en consequente management-aanpak wordt gewaarborgd. U vindt alle informatie over het IMS en de huidige certificaten hier.

Productconformiteit en verklaringen van overeenstemming

Wij hechten veel belang aan de veiligheid en de conformiteit van onze producten en zorgen hier altijd voor. U vindt alle relevante inhoud over productconformiteit en verklaringen van overeenstemming (incl. RoHS en REACH) hier.

Compliance mailbox

We nemen inbreuken op onze Gedragscode zeer serieus. Om deze bijtijds te ontdekken en iedereen een veilige manier te bieden om gevallen van onethisch gedrag transparant te maken, hebben we een compliance mailbox geïntroduceerd en bijbehorende processen opgesteld.