Technische hoogstandjes per team

Het gaat om 400 hectare, met 1,5 miljoen fotovoltaïsche modules, een vermogen van 143 MWp, een investering van 434 miljoen euro en alles gebouwd in elf maanden: Dit zijn enkele indrukwekkende feiten over wat momenteel de grootste fotovoltaïsche installatie van Europa is, gebouwd door EDF in de buurt van Nancy in Frankrijk

Technische hoogstandjes per team

Technische hoogstandjes per team

Technische hoogstandjes per team

"Volledig begrip van de projectvereisten en duidelijke differentiatie in het technische ontwerp en de implementatie van de connectiviteitsoplossingen: Dit waren de belangrijkste criteria die we toepasten bij de selectie van onze partners", zeggen de heren Vendier en Panico van de Franse engineering group Spie. "En dit zijn precies de kwaliteiten die Weidmüller kwalificeerde voor ons project. Het team heeft tijdens de hele duur van de samenwerking ons volledige vertrouwen verzekerd door actief te luisteren naar onze behoeften en met technische hoogstandjes."

Specifieke oplossingen voor een recordproject

1.200 secundaire en 300 primaire aansluitkasten met geïntegreerde monitoring - dat was de eis die Weidmüller stelde. De tussen de zonnemodules en de omvormer geïnstalleerde generatoraansluitdozen combineren de opgewekte stromen. Ze vormen een optimale verbindingscomponent en maken een efficiënte werking van grootschalige installaties zoals het EOF-project mogelijk.

Weidmüller heeft al een aantal standaard configuraties ontwikkeld op basis van terugkerende vereisten van klanten. Weidmüller implementeert echter ook specifieke oplossingen - zoals het geval was met dit grote project in Frankrijk - die speciaal zijn aangepast aan de individuele architectuur van grootschalige installaties.

De secundaire verdeelkasten die op de fotovoltaïsche modules zijn geïnstalleerd, bevatten zekeringen, een scheidingsschakelaar en een overspanningsbeveiliging met bewaking op afstand. Ze hebben een uitgangsspanning van 712 of 760 V en een stroomsterkte van 10 tot 70 A.

Ze worden via ondergrondse aluminiumkabels verbonden met de primaire verdeelkasten, die samen met de stroomomvormers en transformators in de lokale kasten worden ondergebracht. Elke primaire verdeelkast is verbonden met ongeveer 20 tot 26 upstream secundaire verdeelkasten en is uitgerust met modules voor het meten van de string-stromen. Dit maakt het mogelijk om de prestaties van de installatie voortdurend te optimaliseren.

De voedingskabels die de ingangsstroom naar de secundaire aftakdozen geleiden, zijn aangesloten op WDU-doorvoermodules en WFF-schroefklemmen met een contactbereik tot 300 mm² en zijn beveiligd met een zekering. De WDU en WFF modulaire klemmen zijn door Weidmüller gecertificeerd voor 1.000 V DC toepassingen na een gedeeltelijke ontladingstest met DC-spanning.

De isolatiedikte, de afmetingen van de klemmen of andere fysieke kenmerken van de klemmen lijken op het eerste gezicht niet geschikt voor DC-toepassingen. De verschillende kenmerken moeten echter wel in combinatie met elkaar worden bekeken. Om deze reden heeft Weidmüller elk modulair klemmentype individueel gecertificeerd voor dit type toepassing. De uitgangsstroom van de primaire verdeelkasten kan meer dan 1.000 A bedragen. Elke verdeler gaat op 33 kV naar het 15 km verderop gelegen schakelstation, waar hij wordt opgevoerd tot 63 kV en wordt gevoed aan het RTE-netwerk.

Ontwikkeling en productie in recordtijd

Voordat de productie van de uitgeruste behuizingen begon, ontwikkelde Weidmüller prototypes van de secundaire en primaire aansluitkasten volgens de specificaties van Ingérop, het door EDF ingeschakelde ingenieursbureau. Het criterium was dat de boxen moesten voldoen aan de Franse regelgeving voor DC en de normen voor de installatie van fotovoltaïsche installaties volgens de praktijkrichtlijn UTE C 15 712.

"Op basis van de specificaties van Ingérop hebben we generatorverdeelkasten ontwikkeld, die zorgvuldig zijn aangepast aan fotovoltaïsche systemen en die dienovereenkomstig worden geassembleerd en getest. Hier hebben we kunnen scoren met onze uitgebreide praktijk- en marktervaring", zegt Weidmüller key accountmanager Vincent Fiévet.

"Door onze bekendheid met de Franse technische regelgeving konden we de klant oplossingen aanreiken die volledig aan de geldende normen voldeden. Onze prototypes hebben de tests in de toepassing dan ook met vlag en wimpel doorstaan."

Om binnen de strakke planning te blijven, is de productie bij Weidmüller voluit gegaan: 30 secundaire en vijf primaire verdeelkasten per dag die tussen juni en november 2011 in Barcelona van de productielijnen zijn gerold.

"Om zo'n productievolume onder tijdsdruk aan te kunnen, is absolute inzet nodig", aldus Spie's Vendier en Panico.

"Hier heeft Weidmüller zich weer bewezen met waarden die voor ons veel betekenen, zoals de betrokkenheid bij het project en het proactief nemen van verantwoordelijkheid. In Weidmüller hebben we een partner gevonden die in gelijke mate indruk op ons heeft gemaakt met hun 'can-do'-houding en hun realisme - de optimale combinatie met een strak projectschema als dit."

Naast Spie heeft EDF twee andere bedrijven ingeschakeld om het project uit te voeren, Clemessy en Ineo. Alle drie de bedrijven hebben iets gemeen: Ze vertrouwden Weidmüller het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van ongeveer 1.500 generatorverdeelkasten in recordtijd toe - en waren uiteindelijk volledig tevreden.