Veilige doorstroming van het verkeer, zelfs bij onweer en bliksem.

Een controlesysteem van Peter Meister AG zal er in de toekomst voor zorgen dat het verkeer op het Zwitserse knooppunt Brüttisellen soepel doorstroomt. Toekomstbestendige overspanningsbeveiligingen van de VARITECTOR PU-serie garanderen de betrouwbaarheid van het besturingssysteem op lange termijn, zelfs bij ongunstige weersomstandigheden.

Veilige doorstroming van het verkeer, zelfs bij onweer en bliksem.

Veilige doorstroming van het verkeer, zelfs bij onweer en bliksem.

Veilige doorstroming van het verkeer, zelfs bij onweer en bliksem.

Met een druk verkeer van gemiddeld 130.000 voertuigen per dag is het knooppunt Brüttisellen in de Zürich-Noordse agglomeratie een echt knelpunt, waar de A1 en de A53 samenkomen en het verkeer uit Zürich, Oost-Zwitserland, het Zürichse Oberland en het Zürichse Unterland samenkomen.

Ondanks het regelmatige onderhoud zijn de vier brugconstructies waar het verkeer op de A1 overheen rijdt, de laatste jaren onder de toegestane limieten gezakt. Om deze reden worden momenteel uitgebreide renovatiewerkzaamheden uitgevoerd. In dit kader is Peter Meister AG, de expert op het gebied van schakelapparatuur, met een nieuw besturingssysteem voor het wegvak bij Brüttisellen in dienst genomen.

Toekomstbestendige overspanningsbeveiliging voor meer planningszekerheid

"Een absoluut betrouwbare verkeersregeling is essentieel op het uiterst drukke knooppunt Brüttisellen, want de enige manier om hier een veilige verkeersstroom te creëren is het gebruik van dynamische displays die zich automatisch aanpassen aan de voertuigstroom", legt Fabio D'Ottaviano van Peter Meister AG uit. "Een van de belangrijkste vereisten waaraan we moesten voldoen was het op de juiste wijze installeren van een systeem dat zowel overdag als 's nachts en onder alle weersomstandigheden perfect functioneert. We hebben aan deze norm voldaan met onder andere een hoogwaardig bliksem- en overspanningsbeveiligingsconcept.

Bij een blikseminslag gaat het om een spanningsontlading van enkele honderden kilovolts. In een extreem korte tijd kunnen er stromen zijn tussen 50 en 200.000 ampère. Met name elektronische componenten zijn over het algemeen niet bestand tegen deze enorme spanningspiek. Om stilstand te voorkomen, vertrouwt Peter Meister AG op overspanningsbeveiligingen in Weidmüller's VARITECTOR PU serie. Deze bieden niet alleen betrouwbare bescherming, maar ook planningszekerheid op lange termijn.

"Alleen Weidmüller was in staat om ons overspanningsbeveiligingen aan te bieden die al voldoen aan de IEC/EN 61643-11:2012 norm die geldig is sinds september 2012", aldus de heer D'Ottaviano. "Omdat we al voor onze klanten werken met de nieuwste technologie, besparen we hen de nodige aanpassingen wanneer de driejarige overgangsperiode van de EN-norm een nationale wordt. Vooral bij een omvangrijk bouwproject als dit spelen we op safe en kunnen we kosten besparen bij de planning".

Bescherming tegen stormschade en stilstand wordt steeds belangrijker

Met zijn aangescherpte criteria houdt de onlangs geïntroduceerde IEC/EN 61643-11:2012-norm rekening met het groeiende belang van betrouwbare overspanningsbeveiliging. Het aantal zware onweersbuien over de hele wereld is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen en de World Meteorological Organization (WMO) verwacht dat, gezien de wereldwijd stijgende gemiddelde temperaturen, het aantal zware onweersbuien verder zal blijven toenemen. "Vergeleken met de impact van een blikseminslag op mensen en materiaal, zijn
kosten voor een modern overspanningsbeveiligingssysteem vrij laag. Ook, hoe langer een systeem operationeel is, hoe groter de kans op schade door overspanning", legt David Schüz, branche manager bij Weidmüller, uit. "Daarom heb ik Peter Meister AG duidelijk geadviseerd om het hele systeem te beschermen met overspanningsbeveiligingen met de nieuwste technologie.

De VARITECTOR PU-bliksem- en overspanningsbeveiligingen werken met de gecombineerde Varistor-gasontladingsbuistechnologie. Met name het snelle statusrapport was voor Peter Meister AG een doorslaggevend criterium. Het signaleringscontact op afstand met "PUSH IN" aansluiting kan in een flits worden aangesloten en maakt een permanente monitoring van de status van de overspanningsbeveiliging mogelijk. Ook het grote statusvenster biedt het beste productoverzicht, omdat de functionele status van de overspanningsbeveiligingen in de kast in één oogopslag te zien is. Met deze producteigenschappen draagt VARITECTOR PU bij aan een vlotte doorstroming van het verkeer op het knooppunt Brütisellen na afloop van de renovatiewerkzaamheden. Inderdaad, dat doet het nu al dankzij de uitgekiende planningszekerheid.